Fra tacos til thai, og alt Nud fra Doug’s Hamburgers har savnet i Oslo

Nud Dudhia er neppe den første som har flyttet til Oslo og savnet et og annet matkonsept fra utenlandske storbyer. Men få gjør som han: Det han savner i Oslo, det åpner han selv.

Fra tacos til thai, og alt Nud fra Doug’s Hamburgers har savnet i Oslo

En taco i Hackney

Denne tanken begynte da Nud bodde i London og savnet en skikkelig god taco. Sammen med en kamerat åpnet han en liten tacosjappe i Hackney. Det var nok flere enn Nud som hadde kjent på savnet, for populariteten eksploderte, og tacoen til Nud mettet både mager og et hull i markedet – etter hvert med flere restauranter rundt i England.
– Vi var på rett sted til rett tid, smiler Nud og trekker lett på skuldrene.

Nud utenfor Dougs
Burger
Steking
Nud utenfor Dougs
Burger
Steking

Oslos nye smaker

Med inspirasjon fra en hel verden av mat flyttet Nud til Norge i 2018. Han oppdaget raskt at Oslo, i likhet med London noen år tidligere, manglet litt på tacofronten. Dermed ble Breddos Tacos i Mathallen en realitet. Neste på menyen for Nuds nye hjemby var skikkelig amerikansk bodegastil i form av Løkka Deli.
– Kona mi, som er fra Norge, kan spise en brødskive med avokado og kalle det lunsj, sier Nud med et ansiktsuttrykk som tydelig viser at han ikke er helt enig.

Jeg savnet hauger av pastrami, smeltet ost og alt det digge du kan spise på en liten bodega i New York.

Så da åpnet han nettopp det. Men menyen var fortsatt ikke full. I løpet av de få årene siden han inntok Oslo, har Nud rukket å åpne både Pao thairestaurant nå i høst, og Doug’s Hamburgers der vi møter ham i dag.

En hyllest til kvalitet

– Bare fordi noe ikke anses som supersunt, betyr det ikke at man ikke kan bruke de beste råvarene, sier Nud ivrig, og forteller om det tørrmodnete kjøttet fra melkekyr som de bruker i burgerne på Doug’s.
– Det er klart det gjør noe med smaken når kyrne har gått ute på beite og spist gress, sier han og beskriver en umamirik smak som minner om blåmuggost. Nuds visjon er å servere folk en burger som ikke får dem til å føle seg «like shit» etter å ha spist den.
– Premium tørrmodnet kjøtt er det Doug’s handler om, sier Nud stolt.

Oklahoma style

– Når kjøtt og løk blandes på denne måten, får du en fantastisk karamellisert og crispy utside, mens løken på innsiden dampes i kjøttet og blir myk og søt, forklarer Nud mens han demonstrerer hvordan en burger lages Oklahoma style. Inspirasjonen fikk han i New York da han besøkte Hamburger America, drevet av George Motz – som Nud beskriver som «et leksikon i amerikansk burgerhistorie og -kultur».

Oklahoma style oppsto opprinnelig fordi folk hadde lite penger til kjøtt, og brukte finkuttet løk for å strekke det og få en større burger.

– Løk og kjøtt er allerede bestevenner, og når løken stekes på grillen i fettet fra kjøttet, gir det en skikkelig interessant teksturbalanse. Det er en helt annen dimensjon enn et tykt stykke kjøtt alene. «Ultimate juicyness», gliser Nud, idet han serverer den ferdige burgeren på vinduskarmen med utsikt mot kanalene i bukta.

T-skjorte
Burger
Nud spiser burger
T-skjorte
Burger
Nud spiser burger

Doug hvem?

Hvis du er en av de heldige ti som får plass inne på den lille restauranten i en rolig krok av bukta, kan du kikke deg rundt på håndmalte vinduer, og en munter burgerkarakter i tydelige farger. Stedet oser av nostalgisk, amerikansk 50-tallsstemning.
– Jeg liker at man føler man har sett det før, men ikke helt vet hvor, sier Nud om uttrykket.

Rødt og hvitt har nesten blitt en kulturell kode i hamburgerverdenen.

Karakteren Doug stammer fra et kallenavn som Nuds venner har gitt ham. Burgerfyren Doug ble ansiktet utad for kjeden som nå, med lokalet i Oslobukta, har åpnet sin tredje restaurant i byen.

Det spirer i bukta

– Jeg liker lokalet vårt her i bukta nettopp fordi det er så lite. Småsteder som dette er ofte litt halvdårlige kebabsjapper og lignende. Vi ville lage et kult nabolagssted med billig øl og digge burgere. Oslo har ikke mange «Micro diners», men det passer bra inn i området, forteller han.
Og det er et område Nud kjente godt til, også før han åpnet restaurant her. – Jeg pleide å ta med barna hit, de elsker donuts fra Talormade. Lille Betong er en kul gjeng med skikkelig innovative bakevarer. De er litt som oss, et bittelite lokale som har sin stemme i nabolaget. Også har du jo Varemottaket som «are killing it!», sier han anerkjennende.
– En ting området, eller egentlig hele Oslo mangler, er en skikkelig bra gastropub, der du kan stå med en øl i hånda og se på fotball uten å være på en brun bule. Pubkulturen savner jeg fra England, mimrer Nud.
Og hvem vet, kanskje sår den tanken et lite frø? For som vi har sett fra Nud: Det han savner, det skaper han.

Nud ved disken
Nud ved disken

Oslobukta spirer og gror, takket være menneskene som med kjærlighet og lidenskap skaper unike konsepter og gode opplevelser i nabolaget. I artikkelserien «Spirer i bukta» blir du bedre kjent med et knippe av dem.

Publisert: 07. mars 2025 kl. 13:27

Les også:

Kraftfulle smaker i Barcode, med Kjell Arne fra Stock

Kraftfulle smaker i Barcode, med Kjell Arne fra Stock

Når Kjell Arne Johnsæter – en kraftkar i norsk restaura...

Fra tacos til thai, og alt Nud fra Doug’s Hamburgers har savnet i Oslo

Fra tacos til thai, og alt Nud fra Doug’s Hamburgers har savnet i Oslo

Nud Dudhia er neppe den første som har flyttet til Oslo...

Vårens negltrender med ByBela

Vårens negltrender med ByBela

Har du lyst på inspirasjon til vårens negledesign? Vi h...

Vårens nyheter i butikkene

Vårens nyheter i butikkene

Våren nærmer seg, og butikkene i Operagata er fulle av ...

Vårens dufter med Heaven Scent

Vårens dufter med Heaven Scent

Fra duften av syrin i blomstring, til fruktige noter av...

Fastelavnsbolleguiden!

Fastelavnsbolleguiden!

Søndag 02. mars er det fastelavn, og Oslobukta bugner a...