Du trenger ikke å reise fra Oslo for å oppleve stemningen i et fransk brasseri. Rett rundt hjørnet fra kjente malerier og trillende arier, finner du en lun oase med franske smaker. Her møter du kunst på veggene, og oppmerksomme ansatte som sørger for at maten smaker, og gode opplevelser skapes.
– Kokker har gjerne to drømmer: å gjøre det bra i konkurranser eller å åpne noe eget. Disse drømmene er vanskelige å kombinere, forteller Kari Innerå, innehaveren av Brasserie Rivoli i Oslobukta. Nettopp derfor ble uttaket til Bocuse d'Or i 2009 Karis aller siste konkurranse, etter et tiår hvor hun hadde dedikert all sin tid til matlaging.
– Jeg kunne jobbe på Bagatelle hele uken og så konkurrere med Kokkelandslaget i helgene. Det var intenst. Men erfaringene hennes fra denne tiden har vist seg å komme til nytte både på kjøkkenet, og i livet ellers.
– Folk tror at du bare jobber med mat, men du jobber like mye med hodet. For å prestere i en konkurranse må du være ordentlig trygg på deg selv. Å konkurrere gjør at du hele tiden utvikler psyken. Noe av det viktigste jeg har lært, er å aldri fokusere på målet, men alltid på oppgaven, forteller hun.
Folk tror at du bare jobber med mat, men du jobber like mye med hodet.
Da konkurranseforkleet ble lagt på hyllen, var det til fordel for en ny utfordring: å åpne sin egen restaurant. Å være kokk var noe Kari mestret, men å drive en restaurant krevde mye mer. En av de største oppgavene hun kastet seg ut i, var å lære hvordan man kan være en god leder. Etter årevis i restaurantbransjen, på prestisjetunge kjøkken i både inn- og utland, visste hun at det kunne være en tøff bransje. Likevel ville hun bevise at det var mulig å kombinere det å jobbe med mat med å ha et liv utenfor kjøkkenet.
– I tillegg til å skape gode opplevelser for gjestene våre, så er jo dette hverdagen vår. Da er det viktig for meg at de som jobber her trives og har en god arbeidsplass, forklarer Kari. Etter å ha startet flere vellykkede restauranter i Oslo, skapt mange arbeidsplasser og utdannet flere titalls lærlinger inn i kokkeyrket, ser det ut til at hun ikke bare har mestret oppgaven, men også nådd målet hun satte seg.
En god rett består av gode ingredienser, og i Karis oppskrift finner vi elementer fra hele livet hennes. Fokuset på dyrevelferd har hun med seg fra barndommen på gården.
– Å vite at dyrene har hatt det bra, er utrolig viktig for meg. Man skal ha respekt for dyrene og for alle råvarer, konstaterer Kari. Denne respekten gjør at hun aldri går på kompromiss med sesong, men bruker norske råvarer som er tilgjengelige til enhver tid.
Vi har et ansvar for å følge årets gang, forklarer hun engasjert.
– Jeg vil at gjestene våre skal være trygge på at råvarene vi bruker har blitt behandlet etisk, så langt det lar seg gjøre. Det er en selvfølge hos oss. Det handler om så mye mer enn bare mat.At smakene du finner hos Kari er franske, er ingen tilfeldighet. Tidlig i karrieren jobbet hun på et klassisk fransk kjøkken under stjernekokken Marco Pierre White.
– Det var nok der jeg virkelig ble kokk, minnes hun, mens hummersausen helles med presisjon over en vakkert anrettet tallerken.
Hos Kari er fokuset på råvarer, smaker og et godt miljø for både gjester og ansatte tydelig. Men hva er det som gjør at stamgjester helt tilbake fra Karis aller første restaurant fortsatt fyller bordene hver gang hun presenterer en ny meny? Kanskje er det den gode stemningen hun har klart å skape.
God stemning. Det er lett å si, men shit så vanskelig det er å få til!
– Det er jo ikke noe rett og galt. En nedslitt brun plass, med billig øl og bra mat kan ha en helt fantastisk stemning, forteller hun. «Lun» er kanskje ordet som best beskriver stemningen på Brasseri Rivoli. Med kunst på veggene og varme i interiøret, er målet å invitere til minneverdige øyeblikk og gode samtaler.
– Det er en takknemlig jobb å møte mennesker som feirer. Enten det er en merkedag, eller at de har barnefri og endelig kommer seg ut, uansett er det noe de planlegger, og velger å bruke tid og penger på. Da må vi jo sørge for at det blir bra!
Som eier av både Brasserie Rivoli og vinbaren Poppy er Kari godt kjent i nabolaget. Derfor er vi nysgjerrige på hennes egne favoritter i bukta. Av butikker trekker hun frem Oxholm som et sted med både fine plagg og god service. Når det kommer til mat er det vanskelig å velge, og nettopp det store utvalget setter hun enormt pris på.
– Det er fortsatt steder jeg ikke har fått vært på, som Palate. Dit skal jeg neste uke, og jeg gleder meg veldig! Også er det veldig hyggelig å få Lutlaget hit, og Varemottaket er et sted jeg gjerne vil tilbake til, avslutter Kari, mens restauranten bak oss langsomt fylles opp til nok en smakfull lunsj i bukta.
Oslobukta spirer og gror, takket være menneskene som med kjærlighet og lidenskap skaper unike konsepter og gode opplevelser i nabolaget. I artikkelserien «Spirer i bukta» blir du bedre kjent med et knippe av dem.
Publisert: 28. januar 2025 kl. 09:16
14. februar er kjærlighetens dag 💕 Ta med din kjære ut...
Søndag 09. februar er det morsdag, og alle mødre fortje...
Du trenger ikke å reise fra Oslo for å oppleve stemning...
Når Betong får nok en strålende anmeldelse er Jonathans...
Vesper Bar er en hyggelig og uformell møteplass med mus...
Har du besøkt galleriene i kulturgata? Her finner du ma...